Je bekijkt nu De keuze van je leven

De keuze van je leven

  • Bericht auteur:

Yes afgestudeerd! Dat dacht ik z’n vijf jaar geleden toen ik mijn opleiding Technische Bedrijfskunde afrondde. Maar wat dan? Welke keuze ga je maken om van je leven een succes te maken? In mijn leven ben ik altijd al carrière gedreven geweest. Door hard werken, de juiste connecties en een vleugje geluk lagen er genoeg paden voor mij open om uit te kiezen. 

De opties die ik had varieerden van: verder groeien als energie/data/arbeid-specialist bij bQurius; een eigen onderneming opzetten met mijn broer; het ondernemerschap in stappen met een compagnon; een internationaal project begeleiden.

In samenwerking met Tuinbouw Jongeren Westland, Provincie Zuid-HollandACCEZ en Greenport West-Holland is de cursus ‘Tuinbouw Toekomst Westland’ opgezet. Hier heb ik aan deel mogen nemen als potentiële tuinbouwondernemer. Hier hebben we met een groep van vijftien jonge ondernemers mogen leren over verschillende thema’s die je tegenkomt als tuinbouwondernemer. Hoe moet je bijvoorbeeld omgaan met een familiebedrijf? Je moet goed nadenken of je een zakelijke relatie gescheiden kan houden van je persoonlijke relatie. Naast werken in een eigen familiebedrijf is het ook uitdagend om in te stappen bij een ander familiebedrijf. Wat wordt er besproken op het bedrijf en wat wordt er daarnaast besproken aan de keukentafel waar jij dan niet bij bent? 

Internationaal ondernemen was ook één van de thema’s die behandeld is. Mijn afstudeerscriptie heb ik in Marokko gemaakt. Daar heb ik de cultuur leren kennen en connecties gelegd. Dit biedt een goede basis om een onderneming op te starten. Er zijn geen grote investeringen nodig en de potentie is groot. Daartegenover staat het risico dat het cultuurverschil te groot blijkt met alle bijkomende gevolgen. 

We krijgen crisis na crisis om onze oren en de tuinbouw staat onder druk. Op de cursus heb ik veel geleerd, maar ook dat ik nog niet alles weet. Als energiemanager kan ik me op vele aspecten verder ontwikkelen met behulp van collega’s en klanten. Daarnaast geeft het natuurlijk een veilige basis.

Voor mijn gevoel sta ik voor de keuze van mijn leven. Wat zou jij doen? 

William van den Berg, bestuurslid Tuinbouw Jongeren Westland

Dit artikel is als column verschenen in Het Hele Westland en o.a. op de website van Glastuinbouw Nederland. William is tevens vrijwilliger bij Klas in de Kas.