Je bekijkt nu Vrijwilligerswerk verrijkt je leven

Vrijwilligerswerk verrijkt je leven

  • Bericht auteur:

Carel van Wensen (80) zegt het spontaan: vrijwilligerswerk verrijkt je leven. Zijn hele werkzame leven heeft hij naast een eigen tuindersbedrijf en zijn gezin ook de nodige tijd besteed aan vrijwilligerswerk. Door de jaren heen heeft hij maar liefst in 12 verschillende besturen gezeten. Een gesprek ter gelegenheid van zijn afscheid als voorzitter van Klas in de Kas, de vrijwilligersorganisatie die gastlessen verzorgd voor basisschoolleerlingen.

“Toen ik met pensioen ging heb ik mij wel eens afgevraagd waar ik de tijd vandaan haalde. Maar het was eigenlijk nooit een punt. Het werken in de tuin (60-65 uur in de week) was voor mij pure ontspanning. Ik heb daarbij veel hulp van mijn vader gehad. Van jongst af aan ben ik al betrokken bij de activiteiten van de kerk. Eerst bij de zondagsschool en later 30 jaar als leider van de CJV-zomerkampen voor de jeugd. Altijd probeerde ik iets extra’s te organiseren, zoals toneel, en zoveel mogelijk kinderen te betrekken in de activiteiten. De interactie met kinderen vind ik ook nu nog het aantrekkelijke van de gastlessen die ik geef. Bijvoorbeeld kinderen laten nadenken over de vraag of een lieveheersbeestje met 7 stippen ouder is dan eentje met 6 stippen.”

Tijdens een van de zomerkampen ontmoette hij zijn latere vrouw. Zij kwam uit het oosten van het land en Carel kan smakelijk vertellen over de cultuurverschillen. Volgens hem is ‘met z’n allen de schouders eronder en eerst het werk afmaken’ een typisch Westlandse werkhouding. Daarna is het tijd voor genieten. Maar voor Carel is werken ook genieten, ook vrijwilligerswerk. Vorig jaar kreeg hij de Westlandstek uitgereikt voor 60 jaar penningmeesterschap bij de Bazaar van de Domkerk in De Lier. In die jaren is hij ook nog een paar jaar voorzitter geweest, “maar dat is geen ideale combinatie.” Afgelopen week werd hij nog aangesproken toen hij het gras bij de kerk maaide. Het bleek een oud-leerling van de zondagschool te zijn.

Hij was niet van plan om zo lang voorzitter te zijn van Klas in de Kas, maar “de 2 jaren zijn er 7 geworden.” In die periode is de vereniging geprofessionaliseerd. De taken van de bestuursleden zijn vastgelegd in de statuten en de bestuursleden zijn niet meer hoofdelijk aansprakelijk. Carel is blij met het huidige bestuur en het feit dat een goede opvolger uit eigen gelederen is gevonden in de persoon van Marleen Moerman. Een goede voorzitter moet volgens hem goed kunnen luisteren en delegeren.“ En vooral niet de baas gaan uithangen.” Hij is benieuwd naar de ontwikkeling van de nieuwe gastlessen, maar heeft zich bewust er niet mee willen bemoeien. Ook hoopt hij dat het aantal vrijwilligers en gastlessen weer kan gaan groeien tot aantallen van voor de Corona. De nieuwe voorzitter wenst hij daarbij veel succes. Voorlopig blijft hij zelf nog actief als gastdocent voor Klas in de Kas in De Lier, want zijn enthousiasme om het belang van de tuinbouw uit te dragen is met de jaren niet afgenomen.